Running

Wanneer iedere sporter (fietser, hardloper, schaatser enz.) dezelfde houding heeft, dezelfde loopstijl en geen blessures kent, is het eenvoudig een schoen te kopen. Helaas is het totaal anders. Het is een uiterst individuele zaak.

 

Welke schoen heb ik nodig?

Een zware taak voor de sportschoenverkopers, u schoenen te verkopen die bij u past. Sportshop van Tol heeft een gediplomeerd sportschoentherapeut met 30 jaar ervaring. Die met u aan de hand van uw oude schoenen en eventuele wensen, loopstijl, loop gewoonte of problemen de juiste schoen voor u zal vinden. In de uitgebreide collectie schoenen van verschillende top merken zoals Asics, Saucony, Salomon, lowa etc.. Verder is er een nauwe samenwerking met een orthopedische schoenmaker die eventuele aanpassingen, zooltjes of nieuwe zolen kan verzorgen Loopschoenen hebben een levensduur bij normaal gebruik van anderhalf tot twee jaar. Hierna loopt de demping dusdanig terug dat de kans op blessures sterk toeneemt. Dus houdt leeftijd en gebruik van uw schoenen in de gaten.

Wat voor loper ben ik?

Bij de aanschaf van loopschoenen wordt er gekeken schokdemping, stabiliteiten en sturing van de schoen. Schoenen dienen vooral voor het juist overbrengen van de tijdens het hardlopen optredende krachten. In vergelijking met een normale gang met gemiddelde passnelheid van plusminus vijf km/uur wel 2,5 tot 5 maal zo groot worden. Met name hierom wordt veel belang gehecht aan het zogenaamde schokdempend vermogen van de zool. De natuurlijke pro- en suppinatie bewegingen van de voet, i.c. calcaneus, worden tijdens het hardlopen ook versterkt. Het is dan ook van belang dat er gekeken word naar hoe de voet zich afwikkelt, vooral tijdens landing- en afzetfase. Veel voeten hebben de neiging om na de landingsfase naar binnen af te wikkelen. In vak termen heet dat proneren, deze lopers hebben een schoen nodig die een versteviging aan de binnen zijde heeft zodat de voet wordt gecorrigeerd. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Een loper die supineerd heeft de neiging om met de voet naar buiten af te wikkelen. Ook deze manier van lopen kan gecorrigeerd worden. Blessures die voorkomen bij hardlopers zijn soms terug te voeren op tekortkomingen van de schoenen in genoemde voorzieningen.

Wat trek ik aan vandaag?

De tijd van het katoenen t-shirt ligt ook bij het hardlopen achter ons. De kleding wordt aan de hand van de temperatuur en eigen gevoel opgebouwd uit verschillende ademende lagen. Die je droog houden en geen vocht opnemen. Bij hogere temperaturen kan worden volstaan met een ademend shirt of hemd die het vocht van je huid opneemt en aan de omgeving afstaat. Als de temperatuur lager worden zijn er speciale loopshirts met lange mouwen en lange loopbroeken die de gewrichten warm houden om blessures te voorkomen. Hierover draagt u tijdens winderige en natte periodes een lichtgewicht ademend looppak. Het is van belang dat er goede loopsokken worden gedragen die de voeten droog houden en zorgen dat er geen drukpunten ontstaan, doordat ze bijvoorbeeld dubbel gaan zitten omdat ze niet goed aansluiten. NewlineAsicsSauconyOdlo,Craft shimano enz.

Introducing the Geometry of Strong
FIND YOUR STRONG (60 second)
Meindl Footwear Movie
Salomon Quest 4D GTX Boots